Servicemeddelelse: Vi oplever problemer med serveren i øjeblikket - Vores udbyder er på sagen.

5 råd: Sådan nedbringer du udgifterne i din restaurant

5 nemme råd til at reducere udgifterne i din restaurant

Dato: 4 august 2022 | Læsetid: 5-6 min.

Konkurrencen i restaurationsbranchen er større end nogensinde, og kampen om gæsterne er hård. Derfor er det vigtigt, at du forsøger at maksimere det økonomiske udbytte af hver eneste gæst, du får ind i din restaurant.

Hvis du ønsker at maksimere det økonomiske udbytte af gæsten, er det oplagt enten at hæve priserne eller øge mersalget. Det er helt rigtigt, men et ofte overset område er at minimere dine udgifter.

Du kan f.eks. selv forhandle dig til bedre leverandøraftaler eller melde dig ind i et indkøbssamarbejde som Systemkøb og tage del i deres fordelagtige leverandøraftaler. På den måde kan du minimere dine råvareomkostninger og forhøje din fortjeneste. Men der er også andre måder.

Vi kommer her med 5 råd til, hvordan du nemt kan nedbringe udgifterne i din restaurant. 

 

1. Køb kun nødvendigt lager ind og undgå madspild

Mange restauratører frygter at løbe tør for en råvare og som konsekvens må melde en ret udsolgt til gæsten. Derfor oplever vi ofte, at der købes alt for meget ind, der til sidst ender med at blive smidt ud, fordi det ikke længere er salgbart.  

Ved kun at købe det lager ind, I får afsat, kan I reducere dine samlede råvareudgifter. Og der kan være store besparelser at hente samtidig med, at I reducerer restaurantens madspild. 

Helt lavpraktisk kan madspild minimeres ved at anvende det simple “FIFO”-princip; first in, first out. “FIFO”-princippet handler om, at de ældste råvarer skal bruges, inden de nyeste tages i brug. Det virker banalt, men det er en god huskeregel i hverdagen for at minimere madspild og dermed dine råvareudgifter. 

Hvis I alligevel skulle købe for mange råvarer ind, kan du med fordel introducere en ’dagens ret’ eller ’dagens suppe’. Så kan I nemlig få brugt de råvarer, der er i overskud, hvis dine kokke er en smule kreative, og samtidig profitere på det. Her skal det selvfølgelig overvejes, om det passer ind i dit koncept. 

Har I produceret for meget mad, der ikke kan bruges i en dagens ret eller dagens suppe, gælder det om at få afsat det overskydende på bedst mulig vis. Her er ordninger som Too Good To Go oplagt, hvor du kan sælger de retter, som er tilbage tæt på lukketid til en reduceret pris. Det er langt bedre end at smide varerne ud. Både for din pengepung og miljøet. 

 

2. Spor dine salg

Nu vi er ved det; madspild, så er data et nøgleord, når du vil reducere udgifterne i restauranten og indfri det fulde potentiale. Ved at bruge et værktøj, der kan tracke dine salgstal, kan du se, hvad der sælger, og ikke mindst hvad der ikke sælger. Retten eller drikkevaren kan i din optik passe perfekt til dit koncept, men hvis gæsterne ikke køber den, ender I med at smide råvarer ud, og så er det faktisk bare spild af både jeres tid og dine penge. 

Track derfor dine salg og fjern retter og drikkevarer fra menukortet, som ikke sælger og reducér madspild yderligere.

 

3. En effektiv vagtplan er guld værd

Gode medarbejdere vil elske at yde en god service og få noget fra hånden.

Derfor er det både i din og medarbejdernes interesse, at der er noget at lave, når de er på arbejde. Men samtidig også, at der er den rette balance, så I ikke er underbemandede, og dine ansatte bliver udsat for unødigt stress og dine gæster for unødig ventetid.

At lægge en skarp vagtplan med den rette balance er en tung tidskrævende opgave for mange restauratører. Og det er forståeligt, for det er lettere sagt end gjort. 

Heldigvis er der hjælp at hente, og du kan med fordel overveje at benytte et online vagtplanlægningssystem, der på en intelligent måde lægger vagtplanen for dig på et splitsekund. 

Det vil spare dig for så meget tid og så mange frustrationer, at et online vagtplansystem nemt tjener sig selv ind. 

Blandt de førende systemer på markedet findes Planday, SameSystem og Workfeed

 

4. Giv udgifterne et eftertjek

Det kan være en god ide at gå dine udgifter igennem. Som restaurantejer har du helt sikkert en travl hverdag med mange bolde i luften, og måske er økonomi ikke altid det sjoveste emne at beskæftige sig med. 

Dog gemmer der sig ofte posteringer, som har godt af et halvårligt tjek. Se med dine kritiske briller på budgettet, så kan det være du opdager udgifter, som måske var nødvendige for et år siden, men som ikke er relevante længere. Eller måske kan du indhente bedre priser andetsteds, som f.eks. ved at omlægge lån, forsikring eller leverandøraftale.

 

5. Indmeld jer i en indkøbsorganisation

Vi nævnte det i starten, men vi synes alligevel, at det fortjener sit eget punkt. Unødvendigt dyre leverandøraftaler er nemlig noget, vi især ser hos vores kunder med en, to eller tre restauranter. 

Det er den lille restauratørs lod, at de ikke kan indgå lige så favorable leverandøraftaler som de store, landsdækkende kæder på grund af den forholdsvist lille volumen, de aftager i indkøb. 

Derfor er de allerede bagude på point og må enten sælge sine retter dyrere eller acceptere en lavere avance, men uanset er konkurrenceevnen forringet.  

Derfor vil der være stort udbytte at hente ved at indgå i et indkøbssamarbejde. I et indkøbssamarbejde samler restauratører sig under samme organisation, der på vegne af sine medlemmer forhandler nogle meget fordelagtige leverandøraftaler hjem. 

Grunden til, at det kan lade sig gøre, er, at der nu forhandles på baggrund af mange restauratørers indkøb i stedet for blot en enkelts eller nogle fås. Dermed vil mange restauratører kunne få del i leverandøraftaler, de på egen hånd ikke ville kunne komme i nærheden af. 

Her kan vi varmt anbefale indkøbssamarbejdet Systemkøb, hvor det er 100% gratis at være medlem.

Der er naturligvis mange flere steder, hvor du som restauratør kan kigge efter, hvad du bruger dine penge på, og ofte skal der ikke skrues ret meget på knapperne for at opnå en målbar effekt. Vi håber, at dette indlæg har givet dig inspiration og motivation til, hvordan du kan arbejde med at nedbringe dine udgifter.